Image default
Nega

Energijske VS Proteinske ploščice

Vsi ste se verjetno že kdaj srečali z eno ali drugo. Pa veste, kakšna je razlika med energijskimi in protenskimi ploščicami? Izbira na trgu je ogromna in ljudje pogosto ne vedo, katero izbrati.

Pomen in vloga različnih ploščic v prehrani telesno aktivnega posameznika, je podobna kot vseh ostalih prehranskih dodatkov. Da namreč v telo vnesemo točno tisto, kar v določenem trenutko potrebuje, brez odvečnih kalorij in sestavin, ki obremenjujejo organizem. Poleg tega so ploščice tudi enostavne za transport in takoj uporabne, tako da nam služijo kot idelen nadomestek hitre hrane in nezdravih sladkarij.

Kaj so energijske ploščice oz. flapjack?

Energijske ploščice in flapjack so, kot nam že samo ime pove, bogate s sestavinami, ki zagotavljajo takojšnjo energijo. Vsebujejo kar nekaj ogljikovih hidratov, posledično sladkorja in zato tudi več kalorij. Ponavadi so sestavljene iz ovsenih kosmičev, oreščkov in semen ter sadje, zato so energijsko tako zelo bogate. Zaradi tega niso »slabe ali »škodljive«, le potrebno jih je vključiti v prehrano glede na telesno aktivnost. V primeru, da gremo v hribe, na daljši tek, turo s kolesom ali pa izvajamo neko drugo dalj trajajočo aktivnost, ki od nas zahteva veliko energije, so energijske ploščice odlična izbira, saj so namenjene hitremu dvigu krvnega sladkorja in zato primerne neposredno pred, med, ali po aktivnosti, ko so naše zaloge glikogena nižje in telo potrebuje hiter dovod sladkorijev.

Seveda pa energijske ploščice niso najbolj optimalna izbira malice za osebo, ki večino dneva presedi. Energijska poraba te osebe je namreč skozi dan verjetno veliko nižja, zato ni smiselno, da oseba z le eno ploščico zaužije veliko sladkorja in posledično tudi veliko kalorij. Optimalna izbira za malico takšne osebe so beljakovinske ploščice.

Kaj so beljakovinske oz. proteinske ploščice?

Ploščice s proteini imajo nizko vsebnost maščob in ogljikovih hidratov ter visok delež beljakovin. Zaradi tega niso nič manj okusne, saj so običajno slajene s sladili. Zaradi svoje sestave so manj kalorične in zato optimalnejše kot nadomestek malice ali za posladkat.

So izjemno priljubljene in primerne za različne življenjske sloge, ne glede na to ali ste profesionalni športnik ali rekreativec ali pa zgolj iščete najbolj primerno alternativo zdravi malici oz. dodatek k svoji prehrani.

Kako ločimo energijske ploščice od proteinskih ploščic?

Razliko med energijskimi in proteinskimi ploščicami najlažje določimo, ko pogledamo tabelo hranilnih vrednosti. Kot smo že omenili, energijske ploščice vsebujejo veliko ogljikovih hidratov in maščob ter zelo malo beljakovin, beljakovinske ploščice pa imajo nasprotno zelo visok delež beljakovin in nizek delež ogljikovih hidratov ter maščob.

Primerjava energijske vs. beljakovinske ploščice

Za primer smo vzeli energijsko ploščico Proteini.si Energy bar in proteinsko ploščico USN Trust Crunch Bar.

energy bar proteini.sienergy bar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz tabele je razvidna višja energijska vrednost ploščice na račun višjega deleža ogljikovih hidratov in sladkorja. Beljakovin in vlaknin je zelo malo.

USN Trust Crunch Bar

USN Trust Crunch Bar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Iz tabele je razvidna nižja energijska vrednost beljakovinske ploščice v primerjavi z energijsko, manjši delež ogljikovih hidratov in sladkorjev ter veliko večji delež beljakovin in vlaknin. Ploščica naj bi veljala za beljakovinsko, v kolikor vsebuje vsaj 20g beljakovin na 100g.

Kljub poplavi raznih ploščic, ki jih lahko najdemo na tržišču, lahko vsak izmed nas najde takšno, ki mu ustreza glede na njegove energijske potrebe in okus. Pred nakupom je potrebno le preveriti deklaracijo hranilnih vrednosti, iz katere boste enostavno razbrali, katera je bolj primerna za vas.

energijska ploščica