Image default
IzobraževanjeZdravje

Kako na obisk, če imamo alergije: arašidi, mačke in mlečni izdelki

Obiskovanje prijateljev in družine je lahko izjemno prijetno, vendar pa lahko postane izziv, če imamo alergije na arašide, mačke ali mlečne izdelke. V tem prispevku želimo z vami deliti nekaj praktičnih nasvetov in trikov, ki vam bodo pomagali, da se boste lahko brezskrbno odpravili na obisk.

 

Alergija na arašide

Alergija na arašide je ena najbolj pogostih in potencialno nevarnih alergij. Reakcije lahko segajo od blagih, kot so izpuščaji, do hudih, kot je anafilaktični šok. Zato je ključnega pomena, da se pripravite na obisk in preprečite stik z arašidi.

Pred obiskom

 1. Obvestite gostitelja: Pred obiskom se prepričajte, da je vaš gostitelj seznanjen z vašo alergijo. Jasno razložite resnost situacije, povejte, kaj svetujejo terapevti in ponudite predloge za alternative arašidom.
 2. Prinesite lastno hrano: Če niste prepričani o sestavinah, prinesite s seboj varne prigrizke ali obrok. Tako boste zagotovili, da imate nekaj varnega za jesti.
 3. Preverite etikete: Če imate kakršne koli dvome o hrani, preverite etikete ali vprašajte gostitelja o sestavinah. Bodite pozorni na skrite vire arašidov.

Med obiskom

 1. Izogibajte se skupnim skledam: Skupne sklede z oreščki so lahko tveganje. Poskrbite, da se izognete hrani, ki bi lahko bila v stiku z arašidi.
 2. Imate s seboj epinefrin: Vedno imejte pri sebi epinefrin (EpiPen) in se prepričajte, da znate vi in vaši gostitelji pravilno uporabljati.
 3. Umijte roke: Pred jedjo si umijte roke, da odstranite morebitne sledi arašidov.

Alergija na arašide - bodimo pozorni pri izbiri prigrizkov za naše goste, ki imajo alergije

Alergija na mačke

Alergija na mačke je običajno posledica beljakovin, ki jih najdemo v mačji slini, urinu in prhljaju. Simptomi lahko vključujejo kihanje, srbeče oči, kašelj in v hujših primerih težave z dihanjem.

Pred obiskom

 1. Obvestite gostitelja: Pred obiskom obvestite gostitelja o svoji alergiji. Če ima mačko, se lahko dogovorite za srečanje na nevtralni lokaciji ali pri vas doma.
 2. Vzemite zdravila: Če jemljete antihistaminike ali druga zdravila za alergije, jih vzemite pred obiskom.
 3. Prinesite zaščitno opremo: Razmislite o prinašanju obrazne maske ali očal, da zmanjšate izpostavljenost alergenom.

Med obiskom

 1. Izogibajte se stiku z mačko: Poskušajte se izogibati neposrednemu stiku z mačko in njenimi priljubljenimi mesti.
 2. Sedite na trdnih površinah: Če je mogoče, sedite na trdnih površinah, kot so leseni stoli, namesto na oblazinjenem pohištvu, kjer se lahko zadržujejo alergeni.
 3. Umijte roke in obraz: Po stiku z mačko ali površinami, ki jih je morda dotaknila, si temeljito umijte roke in obraz.

 

Alergija na mlečne izdelke

Alergija na mlečne izdelke je imunska reakcija na beljakovine, ki jih najdemo v kravjem mleku. To se razlikuje od intolerance na laktozo, ki je težava pri prebavi mlečnega sladkorja. Simptomi mlečne alergije lahko vključujejo kožne izpuščaje, težave z dihanjem in prebavne težave.

Pred obiskom

 1. Obvestite gostitelja: Povejte gostitelju o svoji alergiji in predlagajte mlečne alternative, kot so mandljevo, sojino ali ovseno mleko.
 2. Prinesite svoje sestavine: Če gre za večji obrok ali družinsko srečanje, razmislite o tem, da prinesete svoje sestavine ali jedi, ki ne vsebujejo mlečnih izdelkov.
 3. Preverite jedilnik: Če je jedilnik vnaprej določen, ga preverite in prosite za prilagoditve, če je to potrebno.

Med obiskom

 1. Preverite sestavine: Pred jedjo preverite sestavine vsake jedi, zlasti pri sladicah in omakah, ki pogosto vsebujejo skrite mlečne izdelke.
 2. Izogibajte se navzkrižni kontaminaciji: Poskrbite, da jedilni pribor in posode niso bili v stiku z mlečnimi izdelki.
 3. Imejte s seboj zdravila: Če imate predpisana zdravila za alergijo, jih imejte vedno pri roki.

 

Praktični nasveti za gostitelje

Če ste gostitelj in želite narediti obisk čim bolj prijeten za svoje goste z alergijami, upoštevajte naslednje nasvete:

 1. Komunicirajte: Pogovorite se s svojimi gosti o njihovih alergijah in potrebah. Bodite odprti za prilagoditve.
 2. Čistite površine: Pred prihodom gostov očistite površine in odstranite morebitne alergene.
 3. Pripravite varne jedi: Pripravite nekaj jedi, ki ne vsebujejo najpogostejših alergenov. Uporabite alternative, kot so rastlinska mleka, namesto kravjega mleka.
 4. Označite jedi: Jasno označite jedi, ki so varne za alergike, da bodo vaši gostje vedeli, kaj lahko varno jedo.

 

Zaključek

Obiskovanje prijateljev in družine je pomemben del našega življenja, in z malo priprave lahko tudi osebe z alergijami uživajo v teh trenutkih brez skrbi. Ključ do uspeha je komunikacija, priprava in zavedanje. Če imate alergijo na arašide, mačke ali mlečne izdelke, ne oklevajte in obvestite svoje gostitelje ter sprejmite potrebne ukrepe, da boste lahko uživali v obisku.

Gostitelji lahko z majhnimi prilagoditvami ustvarijo prijetno in varno okolje za vse svoje goste. Z nekaj pozornosti in pripravljenosti lahko skupaj zagotovimo, da bodo druženja prijetna in varna za vse udeležence, ne glede na njihove alergije.