Image default
Dom

Vzglavnik: Nepogrešljiv del posteljnine za kvaliteten spanec

Vzglavnik igra ključno vlogo pri kakovosti vašega spanc. Pravila izbira  vpliva na naše zdravje, udobje in počutje med spanjem. Pravilna izbira  podpira glavo in vrat in jih poravna s hrbtenico ter s tem zagotavlja udoben in miren spanec. Skozi čas so spreminjali obliko in materiale, da bi le ustrezali različnim potrebam pri spanju. Poleg spanja se lahko uporabljajo tudi za izvajanje meditacij, branje ali pa le za namen dekoracije prostora. 

Anatomija in materiali

Vzglavnik ni samo kos tkanine napolnjen s peno ali perjem, vendar je sofisticiran izdelek, ki združuje znanost o materialih in ergonomiji. Glede na izbiro materiala lahko nudi različne stopnje podpore telesu. Določeni so narejeni iz spominske pene, ki se oblikuje glede na položaj našega telesa, medtem, ko so drugi iz naravnega puha in perja in s tem  nudijo mehkobo in zračnost. Pomembno je, da pri izbiri  upoštevate položaj vašega spanja in morebitne alergije. 

Slovensko podjetje Bount izdeluje predvsem vzglavnike iz tkanine vrhunske kakovosti egipčanskega bombaža Makó in antiastmatičnega polnila. Bount vzglavniki so izdelani iz 100% bombaža TC-300, kar pomeni, da imajo kar tristo vozlov na kvadratni centimeter. Za izdelavo se uporablja vezava Keper, ki ima značilen preplet dveh niti, ki se med seboj prepletajo v kvalitetno tkanino, ki je prijetna na otip in ima prečudovit lesk. Takšna egipčanska preja Makó je edina preja, katero lahko tkemo v tako fino česane bombažne niti. Glede na material in trdoto pa si lahko izberete vzglavnik iz lateksa, vzglavnik iz perja ali pa bombaža. Na voljo so antiastmatični  in ortopedski ter otroški vzglavniki.

vzglavnik

Vpliv  na spanje

Kakovosten spanec je neposredno povezan s pravilno izbiro vzglavnika. Nepravilna izbira lahko povzroči bolečine v vratu, glavobole in celo moti spanec. Po drugi strani pa pravilna izbira  omogoča boljši spanec, saj podpira naravno ukrivljenost vratne hrbtenice, s čimer zmanjšuje občutek napetosti in povečuje občutek udobja.  Na izbiro lahko vplivajo tudi letni časi. Med poletjem nam ponavadi bolj odgovarjajo lažji in zračni , medtem, ko nam pozimi bolj odgovarjajo bolj topli in gosti materiali.

Ergonomski vidiki vzglavnika

Ergonomija vzglavnika je ključnega pomena. Pravilna višina in trdota vzglavnika lahko zmanjšujeta stres na hrbtenico in vrat. Ergonomski so oblikovani tako, da podpirajo vašo glavo in vrat v najbolj naravnem položaju. Pri izbiri se naj upošteva tudi vaš položaj spanja, torej glede na to ali spite na boku ali trebuhu. Pri podjetju Bount je možno naročiti unikatni izdelek po vaši želji. Za vas priulagodijo dimenzijo in polnilo. Lahko sami izberete trdoto in polnilo, kot na primer antiastmatično, bombažno, volneno, puh/perje ali kamelja volna.

Koristi pravilne izbire vzglavnika

Kako izbrati najboljši vzglavnik za vas? Izbira pravilnega  lahko pozitivno vpliva na vaše zdravje. Pravilna izbira  zmanjšuje možnost nastanka bolečin v vratu, hrbtenici, nastanek glavobolov in drugih težav, ki so povezane s slabo podporo med spanjem. Poleg tega pa lahko pravilna izbira  olajša dihanje in zmanjša možnost smrčanja, kar je še posebej zaželeno pri ljudeh, ki imajo težave z dihanjem. 

Ne pozabimo, da je človek edinstven, kar pomeni, da kar ustreza nekomu morda ne bo ustrezalo drugemu. Prilagoditev osebnim potrebam je ključnega pomena. Pred nakupom  je tako pomembno razmisliti o vaši konstituciji, spalnih navadah in morebitnih ostalih zdravstvenih težavah morda potrebujete najboljši ortopedski. Pri slovenskem podjetju Bount uporabljajo tudi polnila za, ki so prijazna koži in zdravju, saj se ne topijo pri pranju in ne vsebujejo kemičnih lepil. V skrbi za zdravje pa je podjetje Bount tkanino dodatno obdelalo še proti pršicam in bakterijam. Na voljo so vam pa tudi namenski v, kot so na primer za apartmaje in hotele, otroški , za alergike in dekorativni vzglavniki.

Trajnost  in vpliv na okolje

V sodobnem svetu postaja vprašanje o trajnosti  in vplivu na okolje vedno bolj pomembno. Nekateri proizvajalci v se osredotočajo predvsem na uporabo okolju prijaznih materialov, kot so organski bombaž. Izbira trajnostnega vzglavnika ne samo prispeva k boljšemu spanju, ampak tudi zmanjša negativni vpliv na okolje.

Izbira pravilnega je več kot le estetska odločitev. Pri pravilni izbiri  gre za vlaganje v vaše zdravje in kakovost spanca. Z poznavanjem različnih aspektov, od materiala pa vse do ergonomije, lahko izberete vzglavnik, ki vam bo zagotovil miren in udoben spanec.