Image default
Zdravje

Zanohtnica – vse o njej

Vsakdo izmed nas se je že kdaj srečal z neprijetnim občutkom, ko koža ob nohtu postane boleča, rdeča in vnetja ne moremo zlahka prezreti. Zanohtnica, ta nadležna težava, ki prizadene tako roke kot noge, lahko hitro postane več kot le estetska motnja. V tem blogu bomo raziskali, zakaj nastane zanohtnica, kako jo lahko preprečimo in zdravimo, ter kakšne so posebnosti zanohtnice na rokah in nogah.

 

Zakaj nastane zanohtnica?

Zanohtnica, znana tudi kot paronihija, je okužba, ki prizadene območje okoli nohtov. Najpogosteje je posledica bakterijske ali glivične okužbe, ki se lahko začne zaradi majhnih poškodb, kot so ureznine, razpoke ali pretirano obrezovanje obnohtne kožice. Tudi dolgotrajna izpostavljenost vodi in vlažnim razmeram lahko poveča tveganje za njen nastanek. Da bi preprečili njeno pojavljanje, je pomembno, da roke in noge ohranjamo suhe in čiste ter se izogibamo grizenju nohtov ali puljenju obnohtne kožice.

Zanohtnica je pogosto posledica prekmomernega izpostavljanja vodi

Zanohtnica na rokah

Roke so še posebej izpostavljene nevarnosti za razvoj zanohtnice zaradi pogostejšega stika z vodo in drugimi dražilnimi snovmi. Pri delu z agresivnimi čistili je priporočljivo nositi rokavice, ki ščitijo kožo pred poškodbami in prekomernim vlaženjem. Če opazite začetne znake zanohtnice, kot so pordelost in bolečina okoli nohtov, je ključnega pomena, da hitro ukrepate. Uporabite antiseptične kreme ali mazila, in če stanje ne izboljša, se posvetujte z zdravnikom.

 

Zanohtnica na nogah

Noge so manj pogosto izpostavljene direktnim poškodbam, vendar pa nepravilna nega nog in nošenje neprimernih čevljev lahko privede do razvoja zanohtnice. Pogosta težava je vdrti nohti, ki pritiskajo na obnohtno kožico in povzročajo vnetja. Izogibajte se pretesnim ali neprijetnim čevljem in nohtov ne strižite prekratko ali v obliki, ki ne sledi naravnemu robu nohtne postelje. V primeru zanohtnice na nogah je priporočljivo, da noge namakate v topli vodi z dodatkom antiseptičnih sredstev.

 

Zdravljenje zanohtnice

Zdravljenje zanohtnice se razlikuje glede na vzrok in resnost stanja. Za začetne simptome lahko zadostuje domača nega z namakanjem prizadetega območja v topli vodi, kar pomaga ublažiti bolečine in zmanjšati vnetje. V bolj resnih primerih lahko zdravnik predpiše antibiotike ali antifungalna zdravila. Pomembno je, da z zdravljenjem začnemo čim prej, da preprečimo širjenje okužbe na druga območja ali globlje plasti kože.

Zanohtnico se lahko učinkovito pozdravi

Nasveti za vsakodnevno preventivo in nego

  1. Redna higiena rok in nog: Umivanje z blagim milom in temeljito sušenje.
  2. Pravilno obrezovanje nohtov: Nohte strižemo ravno, brez zaokroževanja kotov, ki bi lahko privedli do vraščanja.
  3. Uporaba vlažilnih krem: Obnohtna kožica bo manj nagnjena k poškodbam, če je dobro navlažena.
  4. Nošenje primernih čevljev: Izogibajte se obutvi, ki stiska ali poškoduje nohte in kožo okoli njih.
  5. Zaščitne rokavice: Pri delu z vodo ali kemikalijami vedno uporabite zaščitne rokavice.

Zavedati se moramo, da je zanohtnica lahko precej boleča in nadležna težava, vendar pa z ustrezno preventivo in zgodnjim ukrepanjem lahko preprečimo njeno pojavljanje ali vsaj zmanjšamo njene simptome. Upam, da vam bodo ti nasveti pomagali ohraniti lepoto in zdravje rok ter nog brez neprijetnih vnetij.