Image default
Nega

Beljakovine v prahu

Kaj so beljakovine v prahu 

Beljakovine so makrohranila, ki imajo v telesu zelo pomembne funkcije. Zgrajene so iz različnih aminokislin, katere so gradniki človeškega telesa. Potrebne so za izgradnjo mišic in tkiv, pri izdelavi različnih encimov in hormonov, ter so pomembne za dober imunski sistem. Ločimo beljakovine rastlinskega in živalskega izvora. Priporočen dnevni vnos beljakovin je odvisen od posameznega življenjskega obdobja. Otroci, nosečnice, doječe matere, starostniki in vrhunski športniki potrebujejo višji vnos beljakovin. Beljakovinski vnos naj bi torej predstavljal nekje 10 – 15 % skupnega energijskega vnosa.

Beljakovine v prahu so koncentrirane in vsebujejo beljakovine živalskega in rastlinskega izvora. Primeri živalskih beljakovin v prahu vključujejo kazein, sirotko, kolagen in jajca, medtem ko rastlinske beljakovine v prahu pogosto vsebujejo grahove, riževe, sojine ali konopljine beljakovine.  

Imajo ključno vlogo pri oblikovanju telesa, prispevajo k povečanju mišične mase in porabi energije, uravnavajo apetit, krvni tlak, so lahko prebavljive in pomagajo regenerirati telo po vadbi.

Ko se odločate za nakup beljakovin v prahu morate biti pozorni tudi na dodatne sestavine, le teh mora biti čim manj. Vedno natančno preberite oznake in se poizkušajte izogibati izdelkom z dodanimi umetnimi sladili, barvili in aromami. Prednost imajo izdelki, ki so bili testirani s strani tretjih oseb glede kakovosti, točnosti in čistosti.

Bjelankovine

  • Katera vrsta beljakovin v prahu je najboljša?

Izbira beljakovin v prahu je odvisna od vaših prehranskih in energijskih potreb, zdravstvenih ciljev in osebnih želja. 

Za vegane so uporabne beljakovine v prahu na rastlinski osnovi. Odločite se med beljakovinami graha, rjavega riža, soje in konoplje. Primerne so tudi za ljudi, ki imajo težave s prebavo mleka in mlečnih izdelkov ali laktoze. Da bo absorpcija beljakovin v telesu čim boljša, se priporoča izbira kombiniranih beljakovin v prahu. To pomeni, da je v enem izdelku več različnih beljakovin rastlinskega izvora (npr. kombinacija riževih, sojinih in konopljinih beljakovin).

Sirotkine beljakovine v prahu so izolirane iz sirotke, tekočega stranskega produkta izdelave sira, ki ga proizvajalci posušijo z razprševanjem v prah. Se hitro in enostavno prebavijo ter absorbirajo. Pomagajo povečati mišično maso, podpirajo rast in pospešijo okrevanje po vadbi, zato so odlična izbira za športnike. 

Kazein je beljakovina v mleku, katera se prebavi in absorbira počasi. Beljakovine v prahu, ki vsebujejo kazein pomagajo pri daljšem občutku sitosti in s tem zmanjšujejo apetit. Podpirajo rast in okrevanje mišic v daljših obdobjih po športni aktivnosti. 

Beljakovine jajčnega beljaka so odlična alternativa beljakovinam iz sirotke in kazeina, še posebej za tiste, ki so alergični na mleko in mlečne izdelke. So dober vir visokokvalitetnih beljakovin, so hitro prebavljivi, zmanjšujejo apetit in dajejo občutek sitosti.

Kolagen se v beljakovine v prahu dodaja za spodbujanje rasti mišic in daje moč.

  • Kdaj se priporoča jemanje beljakovin v prahu

Uporaba beljakovin v prahu se predvsem priporoča po vadbi za rast in obnovo mišičnega tkiva. Dodajanje je primerno tudi za ljudi, ki imajo težave pri zadovoljevanju dnevnih potreb po beljakovinah, ko s hrano ne morejo vnesti zadostne količine beljakovin ali se prehranjujejo vegansko. 

Obe vrsti beljakovin v prahu na splošno zagotavljata od 20 do 30 gramov beljakovin na merico, zato sta odličen vir za vnos dodatnih beljakovin v vašo prehrano. Dobro jih je zaužiti takoj po končani vadbi.

  • So beljakovine v prahu škodljive za vas?

Ne, beljakovine v prahu mnogim ljudem pomagajo zadovoljiti dnevne potrebe po beljakovinah. Lahko so škodljive le, če ste na določeno vrsto beljakovin alergični, v tem primeru se jim izogibajte.

Vseeno pa je potrebna pazljivost pri izbiri beljakovin v prahu, kajti nekateri proizvajalci zavajajo potrošnike z neresničnimi informacijami na oznakah. Čeprav je to redko, lahko beljakovinski praški včasih vsebujejo škodljive sestavine ali snovi, ki so bile v športu prepovedane. Bodite prepričani, da kupite praške, ki so bili testirani pri tretjih osebah – to bo pisalo na etiketi.

Bjelankovine V prahu

  • Vpliv beljakovin v prahu na telo

  • Ledvice in jetra 

Strokovnjaki so nekoč mislili, da lahko prevelik vnos beljakovin poškoduje ledvice in jetra pri zdravih ljudeh, vendar so številne nedavne študije to ovrgle. Uživanje beljakovin v prahu ne vpliva na delovanje ledvic in jeter nič drugače kot beljakovine pridobljene iz hrane, razen če imate kronično ledvično bolezen, ledvično odpoved ali zmanjšano delovanje ledvic.

  • Kosti

Trenutne znanstvene raziskave trdijo, da diete z visoko vsebnostjo beljakovin pripomorejo k izboljšanju zdravja kosti. Beljakovine spodbujajo absorpcijo kalcija, podpirajo rast skeletnih mišic in ohranjajo zdravo kostno maso med hujšanjem. Pomembne so v boju proti izgubljanju mišične mase, predvsem pri starostnikih in bolnikih, ki prebolevajo raka.

 

  • Prebavne težave

Z zaužitjem velikih količin beljakovin v prahu lahko pride do prebavnih težav, kot so želodčne težave, preveliko izločanje želodčne kisline, napihnjenost, trebušne krče in vetrove. Predvsem je to pogost pojav pri beljakovinah v prahu na osnovi mleka in na osnovi graha.

Beljakovine v prahu lahko povzročijo tudi težave s kožo, srbečico in spremembe v razpoloženju, zato je pomembno poznati svoje telo in na podlagi tega izbrati primerne izdelke zase.