Image default
Svet

Črna kronika – informacije o nesrečah, nasilju, umorih, sojenjih in pogrešanih osebah

V črni kroniki najdemo informacije o nesrečah, nasilju, umorih in samomorih, sojenjih, izginulih osebah ali splošno kjer postopa policija. 

 

Beseda kronika izhaja iz grške besede khronos, ki pomeni čas. Črna kronika pomeni obširen zapis pomembnejših dogodkov, ki so se zgodili v določenem časovnem obdobju. Posebnost črne kronike je ta, da so ti podatki tragični in se nikoli ne končajo v pozitivno smer.  Informacije največkrat slišimo preko radia, televizije in interneta. 

Da pa bi lažje razumeli o čem govorimo moramo vedeti splošne definicije o besedah, ki jih omenjamo pod naslovom črna kronika. 

NESREČA

Najpogosteje v Sloveniji v črni kroniki najdemo nesreče. Bodisi so to prometne ali naravne nesreče. Nesreča je znana kot nenamerna poškodba oziroma naključen in nenačrtovan dogodek. Največkrat so tukaj seveda prometne nesreče, ki se dogajajo vsakodnevno.

Poleg njih pa so najpogostejši vzroki smrtnih poškodb tudi strupi – predvsem zaradi požara in padci bodisi doma ali na delovnem mestu.  Ko vidimo ali slišimo članke v črni kroniki o prometnih nesrečah smo podzavestno bolj pozorni na dogajanje okoli sebe in kadar smo na cesti. Velikokrat nesreče ne morem preprečiti ampak vseeno pa obstaja možnost za preprečitev. 

Aktualne dogodke o prometnih nesrečah najdemo pod rubriko črna kronika na internetu, radiu ali televiziji. 

NASILJE

Druga pogosto opisana veja črne kronike je zagotovo nasilje. Nasilje se lahko pojavi v fizični ali psihični obliki. Doma, v službi ali v družbi. Nasilje je vedenje, s katerim oseba zlorabi svojo moč, da bi drugi osebi škodovala. Lahko ji škoduje fizično, torej da jo udari, odrine ali bolj trdo prime.

V večini primerov pa gre za psihično nasilje, torej da osebo nadzorujemo, ustrahujemo, si jo podredimo, izkoristimo ali pa ponižamo. Nasilje pomeni kršitev temeljnih človekovih pravic, kot so pravica do varnosti, do življenja brez strahu in prisile ter do telesne in duševne integritete. Oseba, ki povzroča nasilje, z različnimi oblikami nasilja posega v osebno integriteto žrtve in omejuje njen človeški potencial. Vse to so kazniva dejanja, ki se jih opisuje v črni kroniki. 

V črni kroniki po navadi opisujejo dogodke, ki imajo bolj tragičen konec, to pomeni, da večkrat lahko zaznamo informacijo o fizičnem nasilju. Velikokrat to pripelje tudi do tretje točke črne kronike – umor. 

UMOR IN SAMOMOR

Ko v Sloveniji preberemo na prvi strani črne kronike oziroma novic umor ali samomor smo presenečeni. Glede na našo majhno državo se to dogaja redko. Zato je ta informacija tudi vedno na prvi strani črne kronike.

Umor je kvalificirana oblika uboja. Za umor gre, kadar kdo drugemu naklepno vzame življenje, ob tem pa so podane določene okoliščine iz koristoljubnosti, maščevanja in podobno. V večini držav je opredeljen kot najhujši zločin, ki se ga kaznuje z najvišjo kaznijo, kar jih predvideva zakon. Oseba, ki je storila umor, je morilec/morilka. 

Samomor pa je dejanje s katerim človek sam namerno povzroči svojo smrt oziroma si vzame življenje na kakršenkoli način. V rubriki črna kronika bo po navadi samomor opisan, kadar bo šlo za samomor zaradi bilo kakšnega psihičnega nasilja ali pa si po navadi morilec po umoru sodi sam. Kadar prebiramo in poslušamo članke črne kronike se velikokrat zamislimo. Vprašamo se kam gre ta svet, kako bi to lahko preprečili in kako nekomu kaj podobnega pride na pamet. 

Črna kronika

POGREŠANA OSEBA

Vedno bolj pogosto v črni kroniki – skoraj vsak dan vidimo obvestilo o pogrešanih osebah. Po navadi so to najstniki, upokojenci ali pa tudi pohodniki, ki so se izgubili v gorah. Na seznamu pogrešanih oseb so torej osebe, ki so iz znanih ali neznanih vzrokov odsotne iz njihovega domačega okolja. Policija je po navadi o tem obveščena, so pa v preteklih črnih kronikah tudi nekajkrat odsotnost osebe ugotovili sami.  

V črni kroniki, kjer so zapisane pogrešane osebe so po navadi tiste, za katere policija prosi pomoč ostalih prebivalcev. Osebe se iščejo na podlagi predpisov in podanih informacij. V črni kroniki se objavijo tudi osnovni podatki pogrešane osebe, okoliščine izginotja in pa fotografija izginule osebe. Moramo se zavedati, da je tudi v naši majhni državi iskanje pogrešanih oseb uspešno le v sodelovanju s svojci in širšo javnostjo. 

Črna kronika

Danes vsakodnevno spremljamo novice o črni kroniki. Bodisi je to prometna ali delovna nesreča, nasilje, kraja ali katerokoli drugo dejanje, ki ga obravnava policija. Oddaje črne kronike imamo na radiih, internetu in tudi televiziji. Glavni razlog za izdajo teh informacij je to, da smo ljudje bolj previdni.

Predvsem je mišljeno za prometne nesreče, ki se po navadi pripetijo zaradi najbolj pogostega razloga – telefona. Takšne informacije v nas podzavestno prebudijo razmišljanje o življenju in biti živ in zdrav.