Image default
Uncategorized @sl

Osebno dopolnilno delo je lahko vaš dodaten vir prihodka

OSEBNO DOPOLNILNO DELO – PRILOŽNOST ZA DODATEN ZASLUŽEK

 

Kaj sploh je osebno dopolnilno delo? Kdo ga lahko opravlja? Je to super dodatna priložnost za zaslužek ali zgolj še nekaj birokracije? Zakaj bi se nekdo lotil osebnega dopolnilnega dela in kakšne prednosti le-to prinaša? Na vsa ta in še kakšno potencialno vprašanje bomo odgovorili v tem prispevku.osebno dopolnilno delo  

KAJ JE OSEBNO DOPOLNILNO DELO?

Osebno dopolnilno delo ali ODD, kot se besedno zvezo krajša v uradnih dokumentih, je občasna delovna dejavnost, s katero si posamezniki zagotovijo dodaten dohodek. Z drugimi besedami, priložnostno delo, ki pa ni dovolj redno in dobičkonosno, da bi se posamezniku splačalo ustanavljati s. p. ali pa d. o. o.

V zakonskih aktih je naveden cel seznam del, ki se uvrščajo pod osebna dopolnilna dela, v grobem pa se delijo na dve skupini: 

V prvo skupino spadajo različne oblike občasne pomoči, na primer pomoč v gospodinjstvu, pomoč pri čiščenju in vzdrževanju stanovanja, pomoč pri kmetijskih delih, pomoč starejšim, bolnim in invalidom na domu. Oblike občasne pomoči pa so lahko tudi bolj intelektualne narave, na primer občasno prevajanje, lektoriranje in inštrukcije. 

V drugo skupino pa spada ročno izdelovanje, prodaja in popravljanje tradicionalnih obrtniških izdelkov in pa prodaja nabranih gozdnih sadežev, zelišč in doma žganega apna in oglja. 

 

KDO IN ZAKAJ?

Kdo lahko opravlja ODD in zakaj bi se ga lotil? Osebno dopolnilno delo lahko opravlja vsak posameznik, ne glede na svoj status. Opravljajo ga torej lahko tako zaposleni kot brezposelni, upokojenci pa tudi študentje in dijaki. To je ena od glavnih prednosti, saj se ga lahko kdorkoli, ki bi potreboval dodaten zaslužek, loti v prostem času in na preprost in hiter način dodatno zasluži. Preprosta in nezahtevna dela, ki jih že tako opravljate zase ali pa svoje bližnje (npr. čiščenje in pospravljanje ali pa inštrukcije) lahko zdaj prijavite in legalno opravljate. Delo je potrebno prijaviti, saj si s tem zagotovite zdravstveno in pokojninsko (pa tudi invalidsko) zavarovanje za čas opravljanja dela. To pomeni, da ste tudi v primeru nezgode pri tovrstnem delu upravičeni do brezplačnih zdravstvenih storitev. Obenem pa se vam tudi za to delo prizna pokojninska doba.  

 

ŠE NEKAJ MALEGA O BIROKRACIJI …

Kako se prijaviti kot izvajalec osebnega dopolnilnega dela? Če ste že razmišljali, da bi del prostega časa izkoristili za nekaj dodatnega zaslužka, potem vas od uresničitve vaše namere loči le še prijava na AJPES. To lahko storite preko njihovega spletnega portala ali pa v živo na upravni enoti. Ob registraciji vas bodo tudi uvrstili na seznam izvajalcev osebnega dopolnilnega dela, ki je tudi javno dostopen na njihovi spletni strani. To pomeni, da vas bodo lahko vaši potencialni naročniki veliko lažje našli in vam ponudili delo. 

Za opravljanje osebnega dopolnilnega dela pa potrebujete še nekaj. Potrebujete vrednotnico. Kaj je to? Gre za podoben sistem kot pri opravljanju dijaškega/študentskega dela; tako kot se tam opravlja delo prek naročene napotnice, se ODD opravlja prek vrednotnice. Razlika je v tem, da se dijaško oz. študentsko delo obdavči na koncu meseca, osebno dopolnilno delo pa ni obdavčeno. Vrednotnica ima namreč enotno ceno devetih evrov, ki se ne spreminja glede na število opravljenih ur dela. Ena vrednotnica pokrije prispevke za en dan pokojninske dobe. Za dela iz prve skupine morajo vrednotnico na e-upravo nakazati naročniki dela, za dela iz druge skupine pa morajo to storiti izvajalci del sami.   

O dohodkih od osebnega dopolnilnega dela mora izvajalec davčnemu uradu poročati na pol leta, pri čemer pa zaslužek (v pol leta) ne sme presegati treh povprečnih mesečnih neto plač v preteklem letu. Za opravljeno delo je izvajalec dolžan naročniku tudi izdati račun, ker pa za ODD vodenje poslovnih knjig in evidenc ni potrebno, ne rabite računov tudi davčno potrditi.  

osebno dopolnilno delo

 

TOREJ, OSEBNO DOPOLNILNO DELO – DA ALI NE?

Morda ste se pri svojem očetu ali pa starem očetu naučili dela na stružnici in z dleti ter znate izdelati nekaj lesenih izdelkov. Ne dovolj, da bi se z delom preživljali, bi pa lahko vsake toliko poprijeli za dleto in iz polena pričarali leseno posodo, ki bi jo kdo z veseljem kupil. Ali pa se radi poleti sprehajate po travnikih in nabirate različna zdravilna zelišča, ki jih potem posušite za čaj. Ali pa po gozdovih stikate za jurčki in golobicami, ki vam jih uspe nabrati toliko, da ne veste kam bi z njimi. Morda pa že po naravi radi pomagate bližnjim pri vsakdanjih opravilih, kot je na primer čiščenje stanovanja in urejanje vrta. Zakaj bi to počeli zastonj, ko pa vas lahko kdo čisto preprosto najame in pošteno plača? Če se vidite v katerem od teh scenarijev, je osebno dopolnilno delo prava izbira za vas. Osebno dopolnilno delo je enkratna priložnost za dodaten prihodek, lahko pa vam služi tudi kot motivacija za razvijanje talentov ali pa ohranjanje družinske tradicije. Le prijavite se, uredite vrednotnico in začnite služiti. Pri tem boste zavarovani, hkrati pa se vam bo opravljeno delo upoštevalo tudi pri pokojninski dobi.