Image default
TehnologijaDom

Kako izbrati pralni stroj, ki bo kos vašim potrebam

Ko pride čas za nakup novega pralnega stroja, se lahko hitro izgubite v morju različnih modelov, funkcij in specifikacij. Tu je vodnik, ki vam bo pomagal izbrati pralni stroj, ki bo kos vašemu slogu življenja in pranja.

Da, vem – pralni stroji niso ravno najbolj vznemirljiva tema. Ampak priznajte, radi imate svoja oblačila in rjuhe, ki dišijo po svežini. In vaš pralni stroj igra ključno vlogo pri tem. Zasluži si malo ljubezni!

Najprej – frontali ali pralno-sušilni stroji?

Najpomembnejša odločitev je, ali potrebujete model, ki pere in suši ali zgolj pere. Če prostora ni na pretek, so pralno-sušilni stroji odlična izbira za majhna stanovanja ali družine. Pa tudi če ga imate na pretek – zakaj ne? Manj strojev = manj glavobolov.

Ampak pozor – te naprave so običajno glasnejše in porabijo VEČ energije kot ločeni stroji. In cena… ojoj. Pričakujte, da boste odšteli vsaj 1000 € za soliden pralno-sušilni stroj.

Torej, če lahko prestavite sušenje perila drugam ali ljubite minimalistične drevesne hišice kot jaz, se držite cenejših frontalnih modelov.

Velikost bobna – ne precenjujte je!

Veliko ljudi misli – večji boben = manj pranj! Ampak to ne drži vedno.

Sodobni stroji znajo učinkovito oprati tudi večje količine perila v manjših bobnih. In manjši stroji porabijo manj vode ter energije. Zmaga za vas in planet!

  • Za 1-2 osebi zadostuje boben s 5-7 kg prostornine
  • Družine s 3-5 člani bodo srednje veliki stroji (7-9 kg) perfect
  • Le res velike družine potrebujejo 10+ kg kapacitete

In ne pozabite preveriti dejanskega polnjena, ne le prostornine. Nekateri proizvajalci so “malce” pretiravali z navedbami v preteklosti…

Energijska učinkovitost – varčujte in ohranjajte!

Vsi novi pralni stroji imajo oznake energijske učinkovitosti – od A do G. Ni skrivnost, da so A+++ stroji najbolj varčni, G pa energijske požrešneži.

Toda pri nakupu bodite pozorni. Od 2021 se je ocenjevalna lestvica spremenila na A-G. Zato ni nujno, da je starejši A+++ stroj dejansko bolj učinkovit kot nov A model!

Najbolje, da primerjate dejansko porabo v kWh na cikel – ta številka pove resnico o tem, kakšna je resnična poraba energije.pralni stroj

Wi-fi in pametne funkcije – nujne ali nepotrebne?

Moderni pralni stroji postajajo vedno “pametnejši”, z aplikacijami, daljinskim upravljanjem in analizo vzorcev pranja. Super stvar, če ste tehnološki navdušenec!

Ampak bodimo realni – večina teh dodatkov je popolnoma nepotrebna za osnovno delovanje stroja. Če ste tradicionalnež ali želite prihraniti, se osredotočite na osnovne funkcije pralnih programov.

Pametne funkcije so všečne, a povečajo tudi možnost okvar. In kdo bi hotel metulja v svojem stroju, ko gre lahko narobe toliko stvari!

Posebni programi – kateri so najbolj koristni?

Skoraj vsi novi pralni stroji imajo programe, namenjene specifičnim vrstam tkanin in madežev. Kateri programi so res koristni v realnem življenju?

  • Eco/varčni program – odličen za vsakodnevna pranja pri nizkih temperaturah. Prihrani energijo in denar.
  • Kratki/hitri program – rešitev za rahlo umazana oblačila, ko potrebujete sveže perilo hitro.
  • Volna/občutljivo – nujen za nežne tkanine, da preprečite krčenje ali poškodbe.

Ostali specializirani programi so bolj specifični. Nekateri pridejo prav le redko – na primer cikel za perilo otrok ali športna oprema. Pred nakupom razmislite, katere tkanine boste dejansko prali.

Najpogostejše težave s pralnimi stroji

Nihče noče preživljati prostega časa s popravljanjem pralnega stroja namesto uživanja v sveže opranem perilu!

Najpogostejše težave, ki se pojavijo pri pralnih strojih vključujejo:

  • Zamašeni filtri in cevi zaradi drobtin ali vlaken – redno čiščenje prepreči težave!
  • Okvare črpalke – draga in neprijetna popravila!
  • Netesni boben – puščanje vode povzroča škodo.
  • obraba ležajev – povzroča prekomerno tresljaje in hrup.

Na splošno višje kakovostni modeli trpijo manj teh težav. Preverite ocene drugih kupcev ali se pozanimajte kateri modeli imajo manj pritožb.

Ali – porabite manj časa za pranje perila in več za stvari, ki jih imate radi! Življenje je prekratko za to.

Upam da sem vam dal nekaj koristnih informacij za lažjo odločitev. Še vedno niste prepričani kateri model izbrati? Prav – saj je izbira ogromna!