Image default
Tehnologija

Kako izbrati pravi kombinirani štedilnik za vaš dom

Kombinirani štedilnik je nepogrešljiv del vsake kuhinje. Združuje funkcije pečice, kuhalne plošče in posode za peko v eni napravi, kar nam prihrani dragoceni prostor. Ko se odločate za nakup novega kombiniranega štedilnika, pa se lahko hitro izgubite med številnimi različnimi modeli. V tem članku si bomo ogledali, kaj morate upoštevati pri izbiri kombiniranega štedilnika, da boste našli pravega zase.

Kakšno velikost kombiniranega štedilnika potrebujete?

Prvi korak pri izbiri novega kombiniranega štedilnika je ugotoviti, kolikšna velikost vam najbolj ustreza. Na voljo so različne širine, najpogosteje 60 cm, 70 cm in 90 cm.

60 cm kombinirani štedilniki so najbolj kompaktni in idealni za manjše kuhinje. Kljub manjši širini ponujajo dovolj prostora za kuhanje in peko za večino gospodinjstev.

70 cm široki kombinirani štedilniki so trenutno najbolj priljubljena izbira, saj združujejo funkcionalnost in uporabno velikost. Primerni so za večino družin.

90 cm široki veliki kombinirani štedilniki so odlični za res velike kuhinje in gospodinjstva z veliko družinskimi člani ali tistimi, ki veliko pripravljajo hrano. Ponujajo največ prostora in največ možnosti pri kuhanju.

Ni univerzalnega odgovora, katera širina je najboljša – to je odvisno od velikosti vaše kuhinje in koliko prostora potrebujete. Pred nakupom vedno izmerite, koliko imate na voljo, da se bo kombinirani štedilnik prilegal.

Kuhalna površina – kuhalna polja

Kuhalna površina omogoča hitro pripravo jedi. Glavne vrste kuhalnih polj, ki jih najdemo na kombiniranih štedilnikih:

Električna kuhalna polja segrevajo skozi infrardeče segrevanje. Niso tako hitra ali enakomerna pri segrevanju kot indukcijska polja, vendar so cenejša.

Indukcijska kuhalna polja uporabljajo elektromagnetno polje za hitro in natančno segrevanje posode. Med najsodobnejšimi in učinkovitimi.

Plinska kuhalna polja segrevajo skozi odprt plamen, podobno kot plinski štedilniki. Ponujajo najbolj neposreden nadzor temperature.

Večina sodobnih kombiniranih štedilnikov uporablja indukcijska polja, nekateri pa kombinirajo plin in elektriko. Premislite, kakšno polje najbolj ustreza vašemu slogu kuhanja in proračunu.Kombinirani štedilnik

Materiali in dizajn pečice

Sodobni kombinirani štedilniki ponujajo vrsto materialov in funkcij v pečici/pekaču:

Nerjavno jeklo je najbolj priljubljeno za pečice. Močno ter odporna proti madežem in praskam pri vsakodnevni uporabi. Omogoča tudi enakomerno peko.

Emaljirano notranjost je cenejša alternativa. Kolikor je gladka, preprečuje zapeko hrane in olajšuje čiščenje. Počasneje prevaja toploto kot nerjavno jeklo.

Steklena notranja vrata omogočajo preprosto spremljanje peke brez da bi jih odpirali in izgubljali toploto. Nekateri modeli imajo celo 3 ali 4 steklena panela za še boljši pregled.

Večina kombiniranih štedilnikov ponuja tudi pribor za peko – pekače, rešetke in podobno. Bodite pozorni, da se prilegajo velikosti pečice v izbranem modelu. Pomembna funkcija so tudi vrtljivi ražnji, ki omogočajo enakomerno pečenje na ražnju.

Če veliko pečete, razmislite tudi o funkcijah kot je avtomatsko odpiranje vrata pečice, ko je peka končana – to preprečuje posedanje kondenza na notranjih površinah.

Energijska učinkovitost in pametne funkcije

Sodobni kombinirani štedilniki postajajo vedno bolj napredni, zato obstaja nekaj novih funkcij, ki jih morate upoštevati:

  • Energijski razred prikazuje koliko energije porabi pečica. Višji kot je razred, bolj varčna je uporaba.
  • Avtomatski programi omogočajo preprosto izbiro avtomatskih nastavitev za različne vrste živil. To naredi peko zelo preprosto.
  • Pametni/wifi kombinirani štedilniki se lahko povežejo preko interneta za oddaljen nadzor, spremljanje peke preko pametnega telefona in prenašanje receptov.

Če želite najsodobnejšo tehnologijo, poiščite kombinirani štedilnik z avtomatskimi programi in wifi povezavo. Za osnovne potrebe kuhanja in peke pa boste shranili z izbiro cenejšega energetsko varčnega modela brez dodatnih funkcij.

Najbolj znane blagovne znamke kombiniranih štedilnikov

Nekatere vodilne blagovne znamke za belo tehniko, ki ponujajo kombinirane štedilnike vključujejo Bosch, Samsung, Electrolux, Gorenje in Amica. Vsaka ima svoje posebnosti. Boscheve naprave veljajo za zelo kakovostne, zanesljive in tihe, cenovno pa so v višjem razredu. Primerjajte različne znamke glede na potreben proračun in funkcije, ki jih iščete. Lokalne trgovine pogosto ponujajo lastne blagovne znamke po nižjih cenah

Ključni nasveti za izbiro kombiniranega štedilnika

Ko poznate vse ključne značilnosti in funkcije sodobnih kombiniranih štedilnikov, lahko sprejmete preudarno odločitev o nakupu. Zapomnite si te nasvete pri izbiri:

  • Izmerite prostor v kuhinji za ustrezno velikost širine 60cm, 70cm ali 90cm
  • Premislite ali raje električna, indukcijska ali plinska kuhalna polja
  • Bodite pozorni na materiale in funkcije znotraj pečice za vaše potrebe peke
  • Preverite energijski razred in morebitne pametne funkcije
  • Primerjajte znamke glede na proračun – ni nujno, da so najdražje tudi najboljše

Za dobro naložbo, ki vam bo služila mnogo let, vzemite si čas in poiščite kombinirani štedilnik, ki res ustreza vašemu slogu kuhanja in proračunu. To vam bo prineslo veselje v kuhinji za celo desetletje ali več.